Iedereen krijgt bij het afsluiten van een motorverzekering te maken met de vraag hoeveel schadevrije jaren er beschikbaar zijn. En dat is een vraag die best lastig is. Er ontstaan vaak misverstanden. Want wat zijn schadevrije jaren, hoe werkt het systeem, wat doen schadevrije jaren voor je, hoe bouw je de schadevrije jaren op en wat gebeurd er als je een schade claimt? Het aantal beschikbare schadevrije jaren is van directe invloed op de korting op de premie die jij voor jouw motorverzekering gaat betalen. Het kan je veel premievoordeel opleveren! Juist daarom is het belangrijk.
Om inzicht te geven over schadevrije jaren zijn de volgende onderwerpen van belang:
1. Hoe werkt het systeem?
2. Hoe bouw je schadevrije jaren op?
3. Opbouw per voertuig
4. Koppelen schadevrije jaren auto en motor
5. Wie bouwt de schadevrije jaren op?
6. Wat gebeurt er bij het claimen van een schade?
7. Wat is Roy-Data?
8. Houdbaarheidsdatum schadevrije jaren?
9. Negatieve schadevrije jaren
10. Opvragen
11. Conclusie
1. Hoe werkt het systeem?
Met schadevrij rijden krijg je een korting en bij schade claimen een toeslag op jouw bruto motorverzekeringspremie. We noemen dit het bonus/malus systeem. Op een oldtimermotorverzekeringen zijn geen schadevrije jaren van toepassing.
2. Hoe bouw je schadevrije jaren op?
Je bouwt schadevrije jaren op vanaf het moment dat je een motorverzekering (of een autoverzekering) afsluit. Ieder jaar dat je tijdens de verzekering geen schade claimt bouw je één schadevrij jaar op.
3. Opbouw per voertuig!
Per voertuig (auto, motor etc.) bouw je schadevrije jaren op. Een veel voorkomend misverstand is dat een persoon de schadevrije jaren opbouwt op zijn naam ongeacht het aantal verzekerde voertuigen. Het klopt dat je schadevrije jaren opbouwt op jouw naam maar in combinatie met een verzekering. Dus heb je bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren op een autoverzekering, dan staan die ook op de betreffende verzekering. Wil je daarnaast een motor verzekeren dan gelden deze 10 schadevrije jaren van de auto niet voor de nieuwe motorverzekering. Voor de motorverzekering is weer een nieuwe opbouw van schadevrije jaren aan de orde. Vaak bestaat er een mogelijkheid tot het koppelen van schadevrije jaren tussen 2 motorrijtuigverzekeringen.
4. Koppelen schadevrije jaren auto en motor?
Het is vaak mogelijk om de schadevrije jaren van de lopende autoverzekering te koppelen aan de motorverzekering. Andersom is ook vaak mogelijk. Hoe werkt het? Stel op de autoverzekering heb je 10 schadevrije jaren en voor de motorverzekering zijn geen schadevrije jaren. Door het koppelen van de auto- en de motorverzekering kunnen de schadevrije jaren ‘meeliften’ voor de premiekorting op de motorverzekering. Hierdoor geniet je gelijk van een fikse premie korting. Op de motorverzekering heb je nog steeds nul schadevrije jaren maar ontvang je wel een korting alsof je meerdere schadevrije jaren hebt. Voor de koppeling is het vaak noodzakelijk om beide voertuigen bij dezelfde verzekeraar te verzekeren.
5. Wie bouwt de schadevrije jaren op?
De meest verzekeringnemer bouwt de schadevrije jaren op. Meestal is de meest regelmatige bestuurder dezelfde persoon als de verzekeringnemer (de persoon die de verzekering is aangegaan). Maar het kan ook iemand anders zijn. Vaak is dat een gezinslid van de verzekeringnemer. Het is belangrijk, i.v.m. de opbouw van de schadevrije jaren, om de juiste persoon als meest regelmatige bestuurder op de verzekeringsaanvraag te vermelden.
6. Wat gebeurt er bij het claimen van een schade?
Als je een schade claimt op jouw eigen motorverzekering gaat dit ten koste van de opbouw van de schadevrije jaren. Voor iedere schade die je claimt ga je 5 schadevrije jaren achteruit. E.e.a. is een uniforme regeling en daarmee bij alle verzekeraars gelijk. Dit geldt alleen als jouw verzekeraar heeft moeten uitkeren omdat jouw voertuig betrokken is bij een schade die niet op een tegenpartij te verhalen is. Ook val je niet terug als je schade hebt gehad die onder de ‘beperkt casco’(WA+) valt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan storm, diefstal, brand en aanrijding met een loslopend dier.
7. Wat is Roy-Data?
Als je overstapt van de ene verzekeraar naar de andere of je beëindigd jouw motorverzekering i.v.m. bijvoorbeeld de verkoop van jouw motor zullen jouw schadevrije jaren door de verzekeraar in Roy-Data geregistreerd worden. Roy data is een digitaal systeem waar alle Nederlandse verzekeraars de schadevrije jaren registreren na het beëindigen van een motorrijtuigverzekering. Na het afsluiten van een nieuwe verzekering worden de schadevrije jaren door de nieuwe verzekeraar opgehaald en in gebruik genomen op de nieuwe verzekering.
In Roy-Data worden alleen hele jaren vermeld. Wat gebeurt er met onvolledige schadevrije jaren? Meestal wordt een onvolledig jaar afgerond. Het je bijvoorbeeld 1 jaar en 7 maanden schadevrij gereden dan wordt dit naar boven afgerond op 2 jaar. Bij 1 jaar en 3 maanden wordt het naar beneden afgerond naar 1 jaar.
8. Houdbaarheidsdatum schadevrije jaren?
Meestal zijn schadevrije jaren 3 jaar geldig. Daarna vervallen ze. Overleg met de nieuwe verzekeraar voordat je de verzekering definitief afsluit is belangrijk. Soms kan hierop een uitzondering gemaakt worden.
9. Negatieve schadevrije jaren
Bij negatieve schadevrije jaren betaal je een hogere premie. Het kan zelfs zo zijn dat je meer premie betaald dan de bruto premie. Bijvoorbeeld 120% van de bruto premie. Overstappen naar een andere verzekeraar of een nieuwe motorrijtuigen verzekering afsluiten is vaak een probleem met negatieve schadevrije jaren. De verzekeringsaanvraag kan zelfs afgewezen worden. Vaak is de verzekeringsmaatschappij ‘de Vereende’ de enige optie voor het verzekeren van een voertuig met negatieve schadevrije jaren.
Hoe kom je aan negatieve schadevrije jaren? Simpelweg door het claimen van schuldschades. Stel je hebt 6 schadevrije jaren. Na het claimen van 2 schades val je 10 jaren terug (2 x 5 jaar). 6 minus 10 = -4 schadevrije jaren. Nog vervelender is het als je net begint met het rijden. Je begint dan op 0 schadevrije jaren. Bij 1 schuldschade sta je op -5. Weinig verzekeraars die je dan met open armen ontvangen.
10. Opvragen
Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je op een lopende polis hebt opgebouwd? Jouw verzekeraar is verplicht om minimaal 1 x per jaar ongevraagd het aantal schadevrije jaren aan jou door te geven. Dat kan bijvoorbeeld op een polis vermeld staan of in een rekeningoverzicht.
Is de verzekering al gestopt dan kan je zelf een verzoek indienen om de schadevrije jaren in Roy-Data in te zien. Kijk op: https://www.seps.nl/roy-data/inzagerecht-formulier
11.Conclusie
Het belonen of bestraffen op basis van schadeloos rijden is een lastige en complexe materie. Toch is het goed om zorgvuldig om te gaan met de schadevrije jaren. Laat je daarom goed voorlichten door jouw adviseur!