Een kennis vraagt of hij jouw motor mag lenen. Zijn motor is defect en het wordt mooi weer. Hij wil een dagje gaan toeren.
Mag dat?
Vanzelfsprekend beslist de eigenaar van de motor zelf of hij de motor gaat uitlenen. De verzekeraar van de motor is hierbij geen partij. Tenminste, als de berijder van de motor bevoegd is om de motor te besturen. (rijbewijs e.d.) De verzekeraar wil wel een melding krijgen als het uitlenen structureel is. De premie wordt immers o.a. berekend op basis van de postcode en het aantal schadevrije jaren van de meest regelmatige bestuurder. Deze persoon bouwt ook de schadevrije jaren op. Bij een andere regelmatige bestuurder dient de premie opnieuw vastgesteld en de verzekering opnieuw beoordeeld te worden door de verzekeraar.
En als er schuldschade is?
Als er schuldschade (schade veroorzaakt door bijv.de bestuurder zelf) ontstaat kan dat vervelende consequenties hebben. Degene die jouw motor heeft geleend zal zich waarschijnlijk schuldig en aansprakelijk voelen voor de schade.
Bij zijn eigen Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) kan hij niet aankloppen. Hier is een schade aan of met een gekentekend motorrijtuig in de polisvoorwaarden uitgesloten. Dus zal de verzekering die op de motorfiets zit aangesproken moeten worden.
Is de motor WA of WA Beperkt casco (WA+) verzekerd dan zal uitsluitend de schade aan de tegenpartij onder de verzekeringsdekking vallen. Is de motor WA Volledig Casco verzekerd (All-Risk) dan zal de verzekeraar de schade die onder de dekking valt uitkeren.
Let op! De eigenaar van de motor is en blijft verantwoordelijk en aansprakelijk als er schade wordt veroorzaakt! De schade wordt onder de naam van de eigenaar geregistreerd.
De opbouw van schadevrije wordt hiermee negatief beïnvloed. Wellicht wordt de bonus/malus korting op de verzekering door deze schade lager met als gevolg dat de premie hoger wordt. Daarnaast zal het eigen risico bij de eigenaar van de motor in rekening gebracht worden.
Hoe is dit op te lossen?
Eigenlijk is het niet voor 100% op te lossen! Wel is het goed om vooraf afspraken te maken over de gevolgen van een schade. Denk hierbij aan o.a. de volgende zaken:
- Eigen risico
- Premie toeslag door lagere bonus/malus korting de komende 5 jaar
- Schade voor eigen rekening nemen
- Schade delen
- Enz.
Advies:
Zet gemaakte afspraken op papier. Dit kan problemen en een verstoorde vriendschap voorkomen.